Skip to main content

Soustředění na správné provedení asán nás někdy může naprosto zbavit měkkosti a jemnosti. Čím víc se snažíš pozici provést lépe, tím hůř se v ní cítíš. Tvoje tělo je jako sevřené v kleštích, které ti brání v pohybu a ty se na sílu snažíš stejně tělem pohnout tak, jak je to “správně”. Znáš to? Já ano… 

Jóga nabádá ke každodenní praxi a je to rozhodně opodstatněné, ale pokud ve většině tvých dnů převažuje takováto praxe, “na sílu”, určitě tě nepovede k tomu, co bychom rádi nazývali jógou, tedy spojením se s božstvím. A takový význam jóga opravdu má. Asány jsou jen jedním z nástrojů, které na této cestě využíváme. 

 

V tanci, ve kterém se dovedeme uvolnit, je naše tělo mnohem měkčí. Pokud máme uvolněnou mysl, přichází do těla intuitivní pohyby. A protože naše fyzické tělo je propojené s tím emočním, přichází prožitky, emoce, vzpomínky,… a naše těla (fyzické, duchovní, dechové, emoční, energetické) si tak odžívá vše potřebné.

 

Možná si říkáte, že se ale v tanci uvolnit nedovedete… Tak to má mnoho lidí, anebo se  umí uvolnit jen s alkoholem, ale potom náš ozdravný mechanismus tělo-emoce-mysl-duše nefunguje v plnosti.

 

Představte si ale, že máte možnost se uvolnit ve stavu bdělosti.

Že splynete s hudbou a vaše obavy ze spontánního pohybu zmizí. Vaše tělo se podvolí rytmu a změkne.

Na setkáních Ecstatického tance tomu tak je. Od října je pravidelně pořádám s kamarádem Martinem Pallou. A protože je pro nás s Martinem velmi důležité, aby jsme během tance všichni dovedli svoje těla pustit do uvolnění, vytváříme pro to důležité podhoubí v podobě propracovaného programu, který ti pomůže se ponořit tak hluboko, jak potřebuješ.

 

Možná už na takové setkání přicházíš nervózní, proto nejdříve otevíráme prostor, abychom se všichni mohli jen ladit na blížící se události, potkat se, namalovat si rituálně obličej, dát si ovoce,… 

 

Poté můžeme sdílet v bezpečném kruhu. Můžeš upřímně říct, jak se cítíš, čeho se bojíš, nebo naopak na co se těšíš, jaký máš záměr. A možná záměr nemáš a může přijít během večera.

Následuje jemná jóga, vedená tak, aby se naše těla rozhýbaly do dechu, do intuitivního pohybu, připravily na tanec. Propojíme se mnohem víc s dechem a zaměříme se na vnímání svého těla.

 

Po józe je kakaová ceremonie. Kakao, když se pije s láskou a pozorností, umí rozpustit tvou mysl, uvolnit obavy, otevřít srdce, rozproudit krev, dodat energii. Je dalším krokem k uvolněnému tanci. 

 

Takže už jsi rozhýbaná/ý, máš uvolněnou mysl, propojená/ý se svým dechem, vnímáš svoje tělo intenzivněji než jindy, jsi ponořená/ý sama/sám v sobě, energie ti proudí žilami, vnímáš v sobě radost a lásku z kakaa. A v té chvíli přichází průvodkyně tancem, která nás všechny ještě provede tanečním uvolněním, pomůže nám se rozpustit do hudby, splynout s ní a nechat odplynout poslední zbytky obav. A pak už plyneš v prostoru okolo, za podpory ecstatické hudební cesty, kterou pečlivě sestavil DJ. 

Tělo, dech, duše, mysl a emoce dostali prostor spojit se. A toto bych s klidným srdcem nazvala JÓGOU. Protože v tomto stavu jsme svému božskému zdroji mnohem blíž než urputným lopocením se na podložce. (To má taky svůj význam, ale o tom až jindy.)