Skip to main content

Pro člověka je přirozená chuť tvořit, vyjádřit se, kreativně vytvářet něco nového. A je jedno jestli tancem, slovy, štětcem, pohybem,grimasou,… Děti to mají přirozeně, ale u dospěláků často vidím, že tuto svou schopnost jaksi zapomněli, vytěsnili, nebo už není v jejich prioritách důležitá. Ale kreativita není zbytečná záležitost. Kreativita souvisí i s chutí tvořit svůj život, mít sny, kreativně reagovat na události, okolnosti, tvořivě zpracovávat a integrovat náročné období… 

A něčím zdánlivě tak banálním jako je třeba kreslení nebo čmárání, hra, tanec,… se tato schopnost rozvíjí. 

Ve svém životě potkávám spoustu lidí, kteří se smutkem poslouchají,když se bavíme o malování. A potom se svěří, že malovali když byli dětmi, bavilo je to, ale… v dospělosti jako když utne. A rádi by se k tomu vrátili, v nitru cítí jakousi smutnou touhu, které se bojí vyhovět. 

Takoví lidé se mnou někdy začnou malovat a je jedno v jakém věku a s jakými “schopnostmi”. 

Všechny je pojí obrovská radost, že prolomili ten ošemetný strach a DOVOLILI SI vyjádřit se na papír. Opustili své předsudky a očekávání a nechali se vést svým NITREM, které “rozlili” na papír skrze akvarel nebo jinou techniku. A ze svého díla se pak náramně radují a já s nimi,protože z nich naprosto cítím tu živost a radost, která k nim skrze tvorbu přišla.

A tak vás chci podpořit, aby jste si dovolili každý den tvořit, v jakékoliv oblasti. Aby jste se nebáli svou kreativitu vypustit ikdyž jen servírujete jídlo, nebo pečete. Nebo si zatančete, když vysáváte nebo zametáte. Nebo začněte kreslit, malovat. Kdy naposledy jste si vzali papír a tužku, pastelky, barvy a rozhodli se něco vytvořit? Není to výsada jen pro ty, co se rozhodli živit se jako výtvarníci. Patří to k nám všem. 

A pokud si vůbec nevíte rady, jak se v malbě uvolnit, tak mi napište, určitě něco vymyslíme, nebo se třeba spolu domluvíme na kurz a společně najdeme cestu přímo pro vás, která vám pomůže se vyjádřit:). Budu se na to těšit.

Namaste