Skip to main content

Přetažené trapézy, únava, stres, … známe to asi všichni. Skvělým řešením je zacvičit si. A nejlépe hned na pracovišti. 

Po protažení se hned lépe dýchá a po dobrém dechu energie proudí mnohem lépe než po kávě. Že nevěříte? Tak si to vyzkoušejte. Třeba hned u počítače.

Vyzujte si boty, položte chodidla na zem a na chvíli se neopírejte zády o opěradlo. Položte dlaně na stehna a jemně s nimi zatlačte do stehen, lehce se opřete chodidly o zem. Zavnímejte bod pod palcem, pod prsteníkem a střed paty a zkuste v těchto místech do země trošku zatlačit. Možná zavnímáte, že se vám napřímila páteř. Možná, že vám dech sám přišel do bránice. Možná ho tam můžete přizvat vy. Zkuste se nadechnout do zadních žeber, víte že se tam bránice upíná? I něčím tak “obyčejným” jako je dech, dovedeme probudit tělo k napřímení. 

Zkuste uvolnit ramena, krk, povytáhněte zátylek k nebi, uvolněte obličej. Zkuste si udělat v obličeji jakékoliv grimasy, vyplázněte na chvíli jazyk. Že se někdo dívá? A co? Možná se přístě přidá taky:). 

Nadechněte se nosem a zkuste začít s dechem právě do zadních žeber a pak jej rozviňte do pánve a do hrudníku pod klíčky. Vydechněte hluboce ústy, můžete přidat i zvuk znělého “A”. Vydechněte až do pánve a zopakujte alespoň třikrát.

A pak dýchejte znovu nosem. Jakkoliv se protáhněte, projděte, protřepte zápěstí, roztáhněte prsty na rukách, zakružte kotníky, podívejte se očima ze strany na stranu, uvolněte kroužením hlavu a krk.

Pomohlo? 

Tohle je takové akutní minimum, které bychom měli provádět kdykoliv se cítíme přetažení ať už ve svalech nebo v mysli. A kdo by se do uvolnění chtěl ponořit víc, tak mě zkontaktujte, domluvíme si buď individuální lekci, nebo skupinovou, třeba přímo u vás ve firmě.

Namaste.

2 Comments

Leave a Reply